ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator
arriba

Renovació de l'acreditació

Renovació de l'acreditació

L'AQUIB és l'entitat encarregada de la renovació de l'acreditació de les titulacions universitàries oficials de les Illes Balears. Aquest procés es realitza cada sis anys per a màsters, doctorats i graus de 240 ECTS, i cada vuit anys per a graus de 300 o 360 ECTS.

L'objectiu principal és verificar que es compleixin els compromisos establerts en la memòria verificada de la titulació i avaluar-ne els resultats per tal de garantir la qualitat de la titulació. Per això, en el marc d'aquest procés, es fa una valoració final per decidir si es recomana continuar la impartició de la titulació fins a la pròxima renovació de l'acreditació. L'avaluació se centra en l'adquisició de competències per part dels estudiants, la qualitat del personal acadèmic, els recursos materials i serveis disponibles i l'evolució dels resultats de la titulació.

Autoavaluació


La universitat descriu i valora el títol a partir dels criteris i de les directrius que s'han establert. Resultat: Informe d'autoavaluació (IA).

Visita externa


El Panel de persones expertes, que l'AQUIB designa, analitza l'IA i visiten els centres d'impartició del títol per a verificar-ne la documentació i ementre una valoració fonamentada sobre els aspectes inclosos en el model d'avaluació. Resultat: Evidència de visita (EV).

Avaluació CAT


La subcomissió pertinent de la Comissió d'Avaluació de Titulacions (CAT) avalua l'IA, l'EV i tota la informació disponible. Amb base en això, emet un Informe provisional d'acreditació (IPA) que s'envia a la universitat perquè pugui presentar al·legacions en un termini de 20 dies hàbils. En concloure aquest període, la CAT redacta un Informe final de renovació de l'acreditació (IFA) en termes favorables o desfavorables respecte a la renovació de l'acreditació. Aquest s'envia a la universitat, al Consell d'Universitats (CU), al Ministeri d'Universitats i a la/les comunitats autònomes corresponents. Resultat: Informe final de renovació de l'acreditació (IFA)

Resolució


En rebre l'informe, el CU dicta la corresponent resolució, en un període que no superi els sis mesos des de la sol·licitud de la universitat, i la notifica a la universitat en els tres dies hàbils després d'haver-la aprovat. Així mateix, la comunica al Ministeri d'Universitats, a la/les comunitats autònomes i a l'AQUIB. Resultat: Resolució.


  1. Reial Decret 576/2023, de 4 de juliol, pel qual es modifica el Reial Decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat.
  2. Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari (LOSU).
  3. Real decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat.
  4. Reial decret 43/2015, de 2 de febrer, pel qual es modifica el Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials, i el Reial decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat.
  5. Reial decret 534/2013, de 12 de juliol, pel qual es modifiquen els Reials decrets 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials; 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat; i 1892/2008, de 14 de novembre, pel qual es regulen les condicions per a l'accés als ensenyaments universitaris oficials de grau i els procediments d'admissió a les universitats públiques espanyoles.
  6. Reial decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat.
  7. Reial decret 1125/2003, de 5 de setembre, pel qual s'estableix el sistema europeu de crèdits i el sistema de qualificacions en les titulacions universitàries de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional.

La Comissió d'Avaluació de Titulacions (CAT) és l'òrgan tècnic de l'AQUIB que s'encarrega del seguiment i de la renovació de l'acreditació de les titulacions universitàries oficials. Les guies d'avaluació externa de l'Agència regeixen els criteris del procés d'avaluació de la CAT. Així mateix, se'n regulen les funcions i el nomenament a través del Reglament de la CAT i dels Panels de l'AQUIB. Tal com s'hi estableix, la CAT es divideix en dues subcomissions:


Subcomissió d'Arts i Humanitats i Ciències Socials i Jurídiques


Presidenta


Trinidad Barrera López, catedràtica emèrita d'universitat de Literatura Espanyola (Universidad de Sevilla).

Vocals acadèmics (Arts i Humanitats)


Olga Fernández Soriano, catedràtica d'universitat de Llengua Espanyola (Universidad Autónoma de Madrid) i Tomás Antonio Mantecón Movellán, catedràtic d'universitat d'Història Moderna (Universidad de Cantabria).

Vocals acadèmics/as (Ciències Socials i Jurídiques)


Fuensanta Hernández Pina, catedràtica emèrita honorífica d'universitat de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (Universidad de Murcia); Amalia Morales Villena, professora titular d'universitat de Treball Social (Universidad de Granada); Andreu Olesti Rayo, catedràtic d'universitat de Dret Internacional Públic (Universitat de Barcelona); i Jordi Suriñach Caralt, catedràtic d'universitat d'Economia Aplicada (Universitat de Barcelona).

Vocal estudiant


Celia Martínez González, estudiant de doctorat (Universidá d'Uviéu).

Vocal de qualitat


Amparo Chirivella Ramón, responsable de qualitat (Universitat de València).

Vocal professional


Miguel Albertí Amengual, Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears.

Secretària


Lara García Gimeno, AQUIB.


Subcomissió de Ciències, Ciències de la Salut, Enginyeria i Arquitectura


Presidenta


Carmen Fenoll Comes, catedràtica d'Universitat de Fisiologia Vegetal, (Universidad de Castilla-La Mancha).

Vocals acadèmics/as (Ciències)


Francesc Marqués Truyol, catedràtic d'Universitat de Física Aplicada (Universitat Politècnica de Catalunya) i Olga Busto Busto, professora titular d'universitat de Química Analítica (Universitat Rovira i Virgili).

Vocals acadèmics (Ciències de la Salut)


María del Carmen Carda Batalla, catedràtica d'Universitat d'Histologia (Universitat de València) i José Miguel Fernández Dols, catedràtic d'universitat de Psicologia Social (Universidad Politécnica de Madrid).

Vocals acadèmics (Enginyeria i Arquitectura)


María José Escalona Cuaresma, catedràtica d'universitat d'Enginyeria Informàtica (Universidad de Sevilla) i Dolores C. Pérez Marín, catedràtica d'universitat d'Enginyeria Agrònoma (Universidad de Córdoba).

Vocal estudiant


Clara Isabel Urbán Martín, estudiant del grau en Sociologia (UNED) i del grau en Magisteri Primària (Universidad Camilo José Cela).

Vocal de qualitat


Sandra Marcos Ortega, Universitat Pontificia de Salamanca.

Vocal professional


Agustí Vergés Aguiló, Col·legi Oficial de Químics de les Illes Balears.

Secretària


Lara García Gimeno, AQUIB.


Una part del procés de renovació de l'acreditació de programes universitaris implica que un panel de persones expertes visiti les instal·lacions en què s'imparteixen les titulacions. La selecció d'aquest comitè segueix els criteris tècnics del Reglament de la CAT i dels Panels de l'AQUIB. A continuació, es presenten els panels designats per a aquesta tasca, organitzats segons l'any de la visita:

  1. Panel de persones expertes (2023)
  2. Panel de persones expertes (2022)
  3. Panel de persones expertes (2021)
  4. Panel de persones expertes (2020)
  5. Panel de persones expertes (2019)
  6. Panel de persones expertes (2018)
  7. Panel de persones expertes (2017)

Les candidatures es revisen i se n'avalua el compliment dels requisits establerts pels processos d'avaluació de la qualitat educativa i la recerca i desenvolupament. Aquesta anàlisi es fa en consonància amb els estàndards ESG, amb la finalitat de considerar la inclusió del candidat en el Banc d'avaluació de l'AQUIB. Aquest procés està permanentment obert durant tot l'any. Els requisits específics per als avaluadors, segons la seva categoria, estan detallats en el seu corresponent reglament i, a tall de resum, són els següents:

Experts acadèmics docents o investigadors

  1. Professionals docents universitaris o investigadors científics amb contrastada experiència al camp científic-tècnic del títol avaluat.
  2. No estar vinculats professionalment al Sistema Universitari i de Recerca de les Illes Balears ni haver-lo estat als darrers cinc anys.
  3. Es valorarà positivament el coneixement de processos d'assegurament de la qualitat i de l'ecosistema d'avaluació de l'R+D+I.

Estudiants 

  1. Cursar un títol universitari oficial (o haver-lo finalitzat en els darrers dos anys) de la branca de coneixement del títol que s'avalua o disposar de coneixements acreditables d'aquest.
  2. No estudiar ni haver cursat estudis dins del sistema universitari de les Illes Balears.
  3. Es valorarà positivament el coneixement de processos d'assegurament de la qualitat.

Experts en qualitat universitària

  1. No estar vinculats professionalment al sistema universitari i de recerca de les Illes Balears ni haver-hi estat en els darrers cinc anys.
  2. Conèixer la implantació de sistemes d'assegurament de la qualitat en l'educació superior.
  3. Es valorarà positivament l'experiència en l'avaluació del seguiment o l'acreditació institucional.
Banner Actividades
Banner Final